Ξέρεις τι μπορεί να πάθει η γυναίκα με το σπepμα του άνδρα;

8407

Χιλιάδες γυναίκες υποφέρουν από επώδυνα συμπτώματα μετά το σeξ επειδή έχουν αλλεργία στο σπepμα, υποστηρίζει ένας Βρετανός επιστήμονας.Ο δρ Μάικλ Κάρολ, λέκτορας Αναπαραγωγικής Επιστήμης στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ,δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι αδημοσίευτη έρευνά του αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα αφορά έως και το 12% των γυναικών!

Η αλλεργική αντίδραση που εκδηλώνουν μπορεί να είναι από ήπια έως τόσο σοβαρή (αλλεργικό σοκ) ώστε να απειλήσει τη ζωή.

Στα πιθανά γυναικολογικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ερεθισμός, κνησμός, πόνος στον κόλπο, φλεγμονή και εκκρίματα, τα οποία συνήθως εκδηλώνονται αμέσως μετά ή μέσα σε μία ώρα από το σeξ.

Ο δρ Κάρολ λέει ότι η κατάσταση συνήθως παραμένει αδιάγνωστη, εν μέρει διότι οι γυναίκες που υποφέρουν ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτήν στον γιατρό τους.

Επειδή, δε, τα συμπτώματά τους μοιάζουν με εκείνα άλλων διαταραχών, όπως η δερματίτιδα και ορισμένα σeξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι λανθασμένες διαγνώσεις είναι συνηθισμένες μεταξύ όσων γυναικών συμβουλεύονται τους γιατρούς τους.

Η αλλεργία στο σπepμα πλήττει περισσότερο νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 έως 30 ετών, ενώ εκδηλώνεται με όλους τους εpωτικούς συντρόφους, κατά τον δρα Κάρολ, ο οποίος έχει διαπιστώσει ότι η χρήση πpοφυλακτικού κατά την εpωτική επαφή προστατεύει σε μεγάλο αριθμό τις ασθενείς.

Σχέση με ενδομητρίωση

Αν και η αλλεργία στο σπepμα μοιάζει ως κάτι που μπορεί μόνο να «σκοτώσει» το σeξ, Aυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με μία άλλη συχνή και συχνά εξαντλητική διαταραχή, της ενδομητρίωση, η οποία προκαλεί επώδυνη ή/και βαριά έμμηνο ρύση.

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από ενδομητρίωση, η οποία προκαλείται όταν τα κύτταρα που επιστρώνουν τη μήτρα (κύτταρα του ενδομητρίου) «μεταναστεύουν» στις ωοθήκες, στο τοίχωμα της πυέλου πίσω από τη μήτρα και στην κορυφή του κόλπου.

Η ενδομητρίωση από την πλευρά της σχετίζεται με τη στειρότητα. Υπολογίζεται ότι έως και οι μισές υπογόνιμες γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση, σύμφωνα με τον οργανισμό EndometriosisUK

Η αιτία της παραμένει άγνωστη και δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας. Τι σχέση μπορεί, λοιπόν, να έχει με την αλλεργία στο σπepμα;

Σε μία νέα μελέτη, ο δρ Τζόναθαν ΜακΓκουέιν, ο οποίος διερευνά τους μοριακούς μηχανισμούς της ενδομητρίωσης στο Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, ανακάλυψε ότι οι πιθανότητες εκδήλωσής της ήταν εξαιρετικά μειωμένες σε θηλυκά ποντίκια γενετικά τροποποιημένα με τρόπο ώστε οι μήτρες τους να υποπαρήγαγαν μία πρωτεΐνη που λέγεται TGF-1.

Τα υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, η οποία στους ανθρώπους αφθονεί στο σπepμα, διεγείρουν την «μετανάστευση» των κυττάρων του ενδομητρίου προς τα άλλα όργανα της πυέλου και έτσι ευνοούν την ενδομητρίωση.

Ίσως, λοιπόν, στις γυναίκες με αλλεργία στο σπepμα, το πρόβλημα να κρύβεται στην TGF-1, η οποία όταν απελευθερωθεί με το σπepμα στη μήτpα της προκαλεί αλλαγές για να την προετοιμάσει για μία δυνητική εγκυμοσύνη.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ