Ο Τσίπρας ετοιμάζει κρατικοποιηση των τράπεζων και ΧΑΡΙΖΕΙ όλα τα δάνεια !!!

3
Κρατικοποιηση των τράπεζων

Θα γίνει κρατικοποίηση των τραπεζών;O Aλέξης Τσίπρας φέρεται έτοιμος να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και να χαρίσει όλα τα δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά.

Είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει κατ΄επανάληψη ότι «οι ψηφοφόροι μας δεν έχουν λεφτά στις τράπεζες», οπότε δεν ενδιαφέρεται σημαντικά για τις τράπεζες που δεν μπορεί να ελέγξει. Γι΄αυτό και φέρεται να εξετάζει τρόπους να τις κρατικοποιήσει.

Κρατικοποιηση των τράπεζων

Το «σφυροκόπημα» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια για κεντρική διαχείριση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών Πειραιώς, ALPHA, Eurobank, Εθνική μέσω της δημιουργίας bad bank και ουσιαστικά την κρατικοποιηση των τράπεζων.

Τελικά η συζήτηση που είχε ανοίξει ο Γιάννης Στουρνάρας στις αρχές του χρόνου, στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ για πρώτη φορά επισήμως, λέγοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ή περισσότεροι κεντρικοί φορείς, στους οποίους οι τράπεζες όπως Πειραιώς, ALPHA, Eurobank, Εθνική θα μεταβιβάσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους ωρίμασε και όπως όλα δείχνουν θα γίνει πράξη.

Μόλις σήμερα το υπ. Οικονομικών επιβεβαίωσε την πρόθεση του να δημιουργήσει έναν ειδικό φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων (asset protection scheme).Την πρόταση έχει επεξεργαστεί και το ΤΧΣ και υπολείπονται οι τελικές αποφάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα απορροφούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών Πειραιώς, ALPHA, Eurobank, Εθνική και θα εκδίδουν ομόλογα με την σχετική έκπτωση, τα οποία θα προικοδοτηθούν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και θα είναι διαπραγματεύσιμα

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, η χώρα θα δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους.

Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα εγγυώνται από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές, ανέφεραν οι πηγές. Τα ομόλογά αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα.

Το σχέδιο αυτό προκύπτει μετά από το sell off που προκάλεσε η πτώση των τραπεζικών μετοχών όπως των Πειραιώς, ALPHA, Eurobank, Εθνική ύψους άνω του 40% φέτος, εν τω μέσω αμφιβολιών ότι μπορούν να καθαρίσουν (οι τράπεζες) τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα.

Οι τράπεζες Πειραιώς, ALPHA, Eurobank, Εθνική, οι οποίες «πέρασαν» τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, βρίσκονται υπό διογκούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια, με ταχύτατο ρυθμό.

Ενώ οι πτυχές του σχεδίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, μία εκ των πηγών τόνισε πως θα μπορούσε να μειώσει το φορτίο των επισφαλών δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέχρι και 15 δισ. ευρώ από ένα συνολικό όγκο 88,6 δισ. ευρώ που ήταν το ποσό στο τέλος Ιουνίου.

Αν και η δημιουργία μιας λεγόμενης bad bank έχει εξεταστεί και έχει απορριφθεί από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας στο παρελθόν, η νέα αυτή προσπάθεια προβλέπει τη χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι ρευστότητας» και από ιδιώτες επενδυτές, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για κρατική βοήθεια, ανέφεραν οι πηγές.

Τσίπρας για Κρατικοποιηση των τράπεζων Πειραιώς, ALPHA, Eurobank, Εθνική λόγω σφυροκοπήματος απο τα funds.

Εισήγηση στον πρωθυπουργό από ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, σε σύσκεψη στο Μαξίμου με θεμα την κρατικοποιηση των τράπεζων:

«Αλέξη, πρέπει να κινηθούμε επιθετικά, όπως ανάλογα έπραξε στο παρελθόν ως πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Για να σταματήσει ο πόλεμος που δέχεται από διεθνή funds το Χρηματιστήριο και για να μην οδηγηθούμε σε ακόμη πιο επικίνδυνες ατραπούς».

O Aλέξης Τσίπρας φέρεται έτοιμος για κρατικοποιηση των τράπεζων και να χαρίσει όλα τα δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά.

Είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει κατ΄επανάληψη ότι «οι ψηφοφόροι μας δεν έχουν λεφτά στις τράπεζες», οπότε δεν ενδιαφέρεται σημαντικά για τις τράπεζες που δεν μπορεί να ελέγξει. Γι΄αυτό και φέρεται να εξετάζει τρόπους να τις κρατικοποιήσει.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ FIMES.GR

Διαβάστε την συνέχεια εδώ