Μετά τον «Ξενοφών» έρχεται ο «Ορέστης» -Νέα κακοκαιρία από το βράδυ της Κυριακής

5

κακοκαιρία 

Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά μοντέλα από την Κυριακή το βράδυ θα επηρεάσει την χώρα μας μια νέα κακοκαιρία με το όνομα «Ορέστης».Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες αλλά και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα αγγίξει στο μέγιστο και τους 13 βαθμούς. Σημειωτέων ότι η κακοκαιρία «Ορέστης» θα επηρεάσει ολόκληρη την χώρα.

Έρχεται ο «Ορέστης» -Νέα κακοκαιρία από το βράδυ της Κυριακής

Πιο αναλυτικά μια νέα διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα οδηγήσει στη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στα ανοικτά του Ιονίου την Κυριακή 21/10.

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα κινηθεί προς τα ανατολικά προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο «Ορέστης» από το απόγευμα της Κυριακής 21/10 θα προκαλέσει τοπικές βροχοπτώσεις και λίγες σποραδικές καταιγίδες σε διάσπαρτες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Τη Δευτέρα 22/10 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) με σταδιακή επέκταση στις Σποράδες και στην Κρήτη.

Τα φαινόμενα ειδικά στο Ιόνιο και στα δυτικά  και τα κεντρικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν χαλαζοπτώσεις.

Οι άνεμοι ενισχυμένοι εντάσεων 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο οι εντάσεις των ανέμων δε θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε ολόκληρη την χώρα , ιδιαίτερα όμως στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο χάρτη που θα δείτε πιο κάτω παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το δεύτερο μισό της Δευτέρας.

Το διήμερο Τρίτη 23/10 και Τετάρτη 24/10, καθώς ο «Ορέστης» θα κινείται προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, βροχές οι οποίες τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα αναμένεται να εκδηλωθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως σε θαλάσσια και παράκτια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας και πιθανόν την Τετάρτη και σε ορεινά της Κεντρική Ελλάδας (σε υψόμετρα κατά προσέγγιση μεγαλύτερα από 1900 μέτρα). Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου τοπικά οι εντάσεις τους θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του «Ορέστη» τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το πρώτο μισό της Τρίτης.

Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής 19/10, βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 24/10, ωστόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες νέας υποτροπής του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ