ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: «Πασίγνωστος» Ελληνας τραγουδιστής ξέχασε να δηλώσει στην Εφορία το Super Car-Ποιος ειναι;

8

Με πιστοποιητικά «μαϊμού» εντοπίστηκαν πάνω από 600 supercars και περίπου 100 γιοτ, ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγοί, πολλά από τα οποία ανήκουν σε κορυφαία ονόματα της οικονομικής, ναυτιλιακής και καλλιτεχνικής κοινωνίας, και έχουν κατασχεθεί από τις ειδικές Ομάδες Δίωξης των Τελωνειακών Αρχών.

Κάποιοι επιφανείς επιχειρηματίες και διάσημοι της σόουμπιζ έχουν συστήσει εταιρείες «φαντάσματα» σε άλλα κράτη-μέλη, έχουν μεταβιβάσει τα οχήματά και τα σκάφη τους σε αυτές, ώστε να μπορούν να εκδώσουν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας και ναυτιλιακά έγγραφα, και κατόπιν να τα κινούν χωρίς να καταβάλουν φόρους, τέλη κυκλοφορίας και άλλα χαράτσια στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση, που έχει τον κωδικό «Άνεμος», ξεκίνησε το καλοκαίρι και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Τα Σαββατοκύριακα κυρίως, οι κινητές ομάδες των τελωνείων στήνουν μπλόκα σε κεντρικές λεωφόρους, έξω από γνωστά κέντρα διασκέδασης, στη Γλυφάδα, την Κηφισιά, το Κολωνάκι η στις μαρίνες της Βουλιαγμένης, του Αλίμου, του Λαυρίου, της Θεσσαλονίκης και ελέγχουν πολυτελή αυτοκίνητα και ιδιωτικά σκάφη που φέρουν ξένη σημαία και χρησιμοποιούνται για ολιγοήμερες κρουαζιέρες.

Το ΣΔΟΕ έχει στα χέρια του λίστα με φοροφυγάδες, οι οποίοι εντοπίστηκαν μετά από μπαράζ ελέγχων τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πολύ γνωστού τραγουδιστή, με αρκετές συμπάθειες στις νεαρές κυρίως ηλικίες, ο οποίος εντοπίστηκε με πανάκριβο αυτοκίνητο, το οποίο είχε αρχικά… ξεχάσει να δηλώσει στην Εφορία και στη συνέχεια κινούνταν με πιστοποιητικά Βουλγαρίας!

Ανάμεσα σε αυτούς που πιάστηκαν στα δίχτυα των «ράμπο» είναι και μια κοσμική κυρία, γνωστή στις εύπορες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, η οποία ναι μεν είχε την άνεση να κυκλοφορεί με Porsche, όμως στην Εφορία δεν δήλωνε για επτά χρόνια ούτε ευρώ, κοινώς ήταν… άπορη, ενώ φέρεται ότι έχει εταιρεία στη… Σόφια.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης, οι ελεγκτές έχουν εντείνει τους ελέγχους στις μαρίνες της περιοχής, προσπαθώντας να εντοπίσουν κι άλλους, που, ενώ δηλώνουν άποροι, έχουν σκάφη αναψυχής σε offshore εταιρείες.

Μόνον στη μαρίνα Αλίμου εντοπίστηκαν πρόσφατα 14 «μαϊμού» επαγγελματικές θαλαμηγοί μήκους 15 μέχρι και 30 μέτρων και δεσμεύτηκαν από το ΣΔΟΕ, έως ότου οι ιδιοκτήτες τους πληρώσουν τους φόρους που πραγματικά τούς αναλογούν. 3.000 κότερα με πλαστά έγγραφα Οι τελωνειακοί υπολογίζουν ότι στις ελληνικές θάλασσες ταξιδεύουν περίπου 3.000 ιδιωτικά πολυτελή σκάφη αναψυχής με πλαστά έγγραφα. Τα πιο πολλά ανήκουν σε offshore αλλά και «μαϊμού» εταιρείες, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλειες 1 δισ. ευρώ για το ελληνικό κράτος. Στη μαρίνα της Βουλιαγμένης, μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Ανατολικής Μεσογείου, οι ελληνικές σημαίες είναι δυσεύρετες. Σύμφωνα με τον νομό, βέβαια, απαιτούνται έγγραφα και γίνονται έλεγχοι από το Δημαρχείο για να δοθούν οι σχετικές άδειες. Πάντως οι εφοριακοί έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε κότερα άνω των 12 μέτρων, καθότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες έχουν προτεραιότητα.

Τέλος, σημειώνεται ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες βγάζουν επαγγελματική άδεια –με όλες τις ελαφρύνσεις που αυτή συνεπάγεται– και νοικιάζουν το κότερο τελικά στον εαυτό τους…

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Γνωστός βιομήχανος ζύμης, ο οποίος εμφάνιζε έσοδα από ναυτιλιακό συνάλλαγμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όταν του ζητήθηκαν τα δικαιολογητικά, διέγραψε το σκάφος του από την κατηγορία των ενοικιαζόμενων και το πούλησε!

Στην Κέρκυρα, βρέθηκαν δύο πλοιοκτήτες που η μόνη τους επαγγελματική δραστηριότητα ήταν να ναυλώνει ο ένας το σκάφος της εταιρείας του άλλου! Σαν να πήγαινε δηλαδή ο ένας τον άλλον βόλτα!

Βιομήχανοι, γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες και πολιτικοί παριστάνουν στα χαρτιά τους εφοπλιστές, με εταιρίες που ίδρυσαν στο εξωτερικό! Οι έρευνες που γίνονται αφορούν κυρίως 188 άτομα που έχουν έδρα στην Κόστα, 27 στην Κύμη και 30 στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, σχεδόν μία στις δύο ναυτιλιακές που είχαν ιδρυθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν «μαϊμού»! Το φαινόμενο «ελληνικά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν με πινακίδες ΒG» δεν είναι καινούργιο. Ξεκίνησε δειλά μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007 και «φούντωσε» τα χρόνια της ελληνικής κρίσης. Τα κίνητρα ήταν, φυσικά, οικονομικά: το φθηνό κόστος των τελών κυκλοφορίας και κυρίως οι χαμηλοί συντελεστές φορολογίας στη γειτονική χώρα. Όλοι γνώριζαν για το βαλκανικό «βάπτισμα» των πολυτελών Ι.Χ. και την ίδια στιγμή οι αρμόδιες Αρχές αδιαφορούσαν για τη «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα, που συνεχώς μεγάλωνε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παρασκήνιο» το κλίμα ξεκίνησε να αλλάζει από την αρχή του έτους, όταν υπήρξε μία κινητικότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες, η οποία αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 5.102 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 577 παραβάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, ένα στα δύο αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες που ελέγχθηκαν κυκλοφορούσε παράνομα.

Αντίστοιχες διαστάσεις φέρεται να λαμβάνει το φαινόμενο σε ακριτικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως των Σερρών και της Δράμας. Πως γίνεται η κομπίνα Η πρώτη και πιο διαδεδομένη φέρεται να είναι η ίδρυση εικονικής εταιρείας στη Βουλγαρία και ακολούθως η δήλωση του οχήματος ως περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας. Χρειάζεται μία σχετικά απλή γραφειοκρατική διαδικασία για την απόκτηση βουλγαρικού ΑΦΜ και κάτι περισσότερο από 200 ευρώ ως παράβολο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το πρώτο εξάμηνο το αυτοκίνητο δεν μπορεί να βγει από τη βουλγαρική επικράτεια.

Ωστόσο, η γειτονική χώρα ανήκει στην ΕΕ και στα σύνορα δεν γίνεται σχεδόν ποτέ ούτε ο τυπικός έλεγχος. Η δεύτερη λύση για το «βάφτισμα» ενός πολυτελούς τζιπ, καταπώς περιγράφεται, είναι πιο σύνθετη και αφορά την εικονική δήλωση μόνιμης κατοικίας στη Βουλγαρία. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης καλείται να αποδείξει ότι πληρώνει φόρους στο βουλγαρικό Δημόσιο, να εμφανίσει πληρωμές δημοτικών τελών στη βουλγαρική πόλη που υποτίθεται ότι διαμένει, λογαριασμούς θέρμανσης, νερού κ.ά., καθώς και να αποδείξει ότι μένει εκεί 185 μέρες τον χρόνο.

Σε αυτή την περίπτωση, ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων στη γειτονική χώρα φέρεται να αναλαμβάνει τη «βρόμικη δουλειά», δηλαδή τη δημιουργία ενός εικονικού προφίλ μόνιμου κατοίκου Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο παλιότερης έρευνας του «Vice» την περασμένη άνοιξη για τη σύσταση εικονικών εταιρειών στη γειτονική χώρα, Έλληνας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, που είχε προσπαθήσει να κάνει μία επένδυση, διαβεβαίωνε ότι, παρά τους συστηματικούς ελέγχους, αλλά και την πίεση της ΕΕ, τα επίπεδα διαφθοράς του κρατικού μηχανισμού στην απέναντι πλευρά των συνόρων παραμένουν υπολογίσιμα.

via

Διαβάστε την συνέχεια εδώ